خطر ابتلا به سرطان سینه با انجام سی تی اسکن ریه

با اینکه سی تی اسکن می‌تواند برای تشخیص بیماری کرونا، موکورمیکوزیس یا قارچ سیاه مفید باشد، اما برخی از پزشکان می‌گویند که اشعه‌های ناشی از سی تی اسکن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.

سی تی اسکن یا اسکن توموگرافی کامپیوتری یک روش تصویربرداری است که می‌تواند با استفاده از اشعه ایکس تصاویر دقیق از بدن را بدست آورد. با این حال، اشعه مورد استفاده در تکنیک CT می‌تواند به طور بالقوه به سلول‌ها و DNA انسان آسیب برساند و قرار گرفتن طولانی مدت یا تجمعی در معرض چنین اشعه‌هایی می‌تواند منجر به سرطان ناشی از تابش شود.

این موضوع باعث نگرانی بسیاری از افراد جامعه پزشکی در مورد سی تی اسکن بی رویه و غیر ضروری در تشخیص کووید در طول شیوع فعلی شده است.

از همین رو بسیاری از کارشناسان توصیه کرده اند که سی تی اسکن و دیگر آزمایش‌ها نباید بدون قید و شرط تجویز شوند.

مطالعات کشوری نشان می‌دهد تا سال ۲۰۲۵ میلادی، بروز سرطان سینه تا ۶۳ درصد افزایش یابد، از همین رو باید عوامل موثر در افزایش ابتلا به سرطان را شناسایی و انجام آن ها را متوقف کرد.

سی تی اسکن و سرطان سینه

اخیرا دکتر رندیپ گلریا، مدیر AIIMS درباره سی تی اسکن داد هشدار داد و اظهار داشت که دوز تابش از یک سی تی اسکن معادل ۳۰۰-۴۰۰ اشعه ایکس قفسه سینه است.

اما این ادعای او توسط انجمن رادیولوژی و تصویر هند (IRIA) رد شد.

به گفته محققان این انجمن اکثر اسکنر‌های مدرن از CT با دوز فوق العاده استفاده می‌کنند و از اصل ALARA (تا آنجا که به طور منطقی قابل دستیابی است) پیروی می‌کنند.

اما دیگر کارشناسان و پزشکان هم سخنان دکتر رندیپ گلریا را تکرار کرده اند.

یک پژوهش نشان می‌دهد تنها سه بار انجام سی‌تی اسکن می‌تواند سلول‌های سرطانی را نسبت به سلول‌های معمولی در بافت سالم برتری دهد.

همچنین جعفری مسئول واحد تصویربرداری پزشکی بیمارستان امام حسین (ع) گفته که سی تی اسکن ریه معادل ۴۰۰ مرتبه عکس ساده رادیولوژی اشعه به بدن وارد می‌کند و این خود گواه حجم بالای آسیب جسمی از جمله سرطان برای خود فرد و آسیب ژنتیکی برای نسل‌های آینده در این روش است.

او می‌گوید: «سی تی اسکن بی‌رویه می‌تواند بعد از چند سال به دلیل مضرات اشعه ایکس به صورت سرطان خود را نشان دهد. انجام سی تی اسکن‌های بی‌رویه باعث افزایش دوز تجمعی اشعه در جامعه و افراد شده و احتمال اینکه در سال‌های آینده با سونامی سرطان و آسیب‌های ژنتیکی نسل‌های آینده، ناشی از پرتو‌های ایکس سی تی اسکن مواجه شویم دور از ذهن نخواهد بود.»

پیش از او مدیرگروه بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ابن‌سینای همدان هم گفته بود که هر سی‌تی اسکن معادل صد عکس معمولی از قفسه سینه است و پرتوتابی بالا خطر ابتلا به این سرطان سینه را افزایش می‌دهد.

البته راضیه‌سادات میرمعینی، افزایش سن را هم یکی دیگر از عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه دانسته و گفته که جنسیت هم یکی از عوامل مؤثر بر ابتلا به این بیماری است.

سرطان سینه عمدتاً در زنان شایع است به طوریکه احتمال ابتلا به این بیماری در زنان صد برابر مردان است. اما میرمعینی می‌گوید که احتمال ابتلا به سرطان سینه در مردان نیز وجود دارد.

عوامل موثر در ابتلا به سرطان سینه

سرطان سینه یکی از رایج‌ترین سرطان ها در میان زنان است، به طوریکه در مجموع ۲۵ درصد از سرطان در میان زنان را تشکیل می‌دهد.

اضافه وزن و چاقی ریسک ابتلا به بیماری سرطان سینه را در زنان به خصوص بعد از یائسگی افزایش می‌دهد. به همین خاطر کارشناسان سالم‌خوری را توصیه کرده و معتقدند که یکی از بهترین راهکار‌ها برای پیشگیری از بیماری سرطان سینه در زنان است.

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش فعالیت بدنی حتی در دوران یائسگی ریسک ابتلا به سرطان سینه را ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد.

براساس تحقیقات اخیر بنیاد جهانی پژوهش‌های سرطان، نوشیدن روزانه یک لیوان کوچک شراب (حدود ۱۰ گرم الکل) خطر ابتلای زنان یائسه به سرطان سینه را تا ۹ درصد افزایش می‌دهد و علائم سرطان سینه در این زنان بیشتر نمود پیدا می‌کند.

یکی دیگر از عوامل افزایش ابتلا به سرطان سینه در زنان، هورمون تراپی یا همان هورمون درمانی به خصوص برای کاهش علائم و مشکلات دوران یائسگی است.  

تنباکو بزرگترین عامل ابتلا به سرطان است.

همچنین اگر خویشاوندان نزدیک فردی  به سرطان سینه یا تخمدان مبتلا باشد، خطر بروز این سرطان در بدن آن شخص هم  به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

دو عامل تاثیرگذار کلیدی در سرطان سینه

وزن و تغذیه ارتباط تنگاتنگی با افزایش تعداد مبتلایان به سرطان سینه دارند. یبه همین خاطر کارشناسان توصیه می کنند تا فرد فعالیت بدنی منظم  انجام دهد تا خطر ابتلا به سرطان سینه کاهش یابد و بدن  به وزن طبیعی برسد.

در همین راستا انجام حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید در روزهای هفته توصیه می شود.

غذا‌های سرشار از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی ممکن است بدن را در برابر برخی از سرطان‌ها محافظت کنند.

سبزیجات، میوه‌ها و غلات کامل شامل اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، کلم، کلم پیچ، مرکبات، توت ها، انار، جو دوسر، جو، بلغور، نان سبوس دار و لوبیا، نخود، عدس و دانه سویا از جمله این غذاها هستند.

کمک آنلاین به رومیکا

تومان