برای اولین بار نتیجه یک تحقیق فراگیر نشان میدهد واکسن اچپیوی یا پاپیلومای انسانی در بریتانیا توانسته نزدیک به ۹۰ درصد موارد سرطان دهانه رحم را کاهش دهد.
موسسه تحقیقات سرطان بریتانیا به نام ‘کنسر ریسرچ ‘ این یافتهها را “تاریخی” توصیف کرده و گفته نشان دهنده آن است که واکسن اثرش را گذاشته است.
تقریبا تمام موارد سرطان دهانه رحم ریشه ویروسی دارد و این امید هست که واکسیناسیون به طور کامل سرطان دهانه رحم را از بین ببرد.
بر اساس این تحقیق کسانی که واکسن اچپیوی زدهاند همچنین ممکن است نیاز کمتری به تست نمونهبرداری از دهانه رحم داشته باشند.
دختران در بریتانیا در فاصله سنی ۱۱ تا ۱۳ سال میتوانند واکسن بزنند. واکسن همچنین به پسران هم پیشنهاد میشود.
نتیجه تحقیق در نشریه پزشکی لانست منتشر شده است. پژوهشگران در این تحقیق بررسی کردهاند از سال ۲۰۰۸ که در بریتانیا واکسن اچپیوی به دختران معرفی شده چه اثراتی داشته است.
افرادی که آن سال واکسن زدند اکنون در دهه ۲۰ زندگی هستند. تحقیقات نشان دهنده موثر بودن واکسن در جلوگیری از تکثیر سلولی پیشاسرطان و ۸۷ درصد کاهش موارد سرطان دهانه رحم بوده است.
پروفسور پیتر ساسینی، یکی از پژوهشگران کینگز کالج لندن میگوید “اثر واکسن بسیار زیاد است.”
تاثیر واکسن در کاهش سرطان دهانه رحم در دخترانی که در سنین بالاتر واکسن زدهاند، کمتر بوده است. چون هم تعداد کمتری از نوجوانان بزرگتر واکسن زدهاند هم اینکه واکسن باید پیش از آنکه دختران فعالیت جنسی را آغاز کنند، تزریق شده باشد.
این تحقیق برآورد کرده واکسیناسیون از سال ۲۰۰۸ میلادی از ۴۵۰ سرطان و بیش از ۱۷ هزار مورد پیشسرطان جلوگیری کرده است.
پروفسور ساسینی میگوید این فقط نوک قله یخ است چون کسانی که واکسن زدهاند هنوز بسیار برای ابتلا به سرطان جوان هستند و این اعداد در طول زمان بیشتر میشود.
غربالگری
در حال حاضر در بریتانیا زنان هر سه تا پنج سال یک بار برای آزمایش و غربالگری دهانه رحم به دکتر مراجعه میکنند.
اما پروفسور ساسینی معتقد است که “قطعا” با توجه به نتایج به دست آمده باید درباره این موضوع تجدید نظر کرد.
او معتقد است که برنامه جدید غربالگری باید به دو تا سه بار تست دهانه رحم در طول عمر کاهش یابد و برای زنانی که واکسن نزدهاند غربالگری ادامه داشته باشد.
این نظر نهایی درباره واکسیناسیون اچپیوی نیست. هنوز سوالهایی وجود دارد که واکسن تا چند سال بدن را ایمن میکند و آیا باید در میانسالی واکسن تجدید شود.
بیش از ۱۰۰ نوع ویروس پاپیلومای انسانی شناسایی شده است.
واکسنی که در بریتانیا در دسترس است دو نوع این ویروسها را پوشش میدهد و قرار است واکسن جدید ۹ ویروس دیگر را هم شامل شود که یکی از آنها عامل اصلی زگیل دستگاه تناسلی است.
نوع سرطانزای ویروسها دیانای سلولهای مبتلا را تغییر میدهد و آنها را به سلول سرطانی تبدیل میکند. این سلولهای سرطانی میتواند در هر بافت و عضوی باشد.